NL | FR | EN | ES
Organisatie voor Clandestiene Arbeidsmigranten
»  Rechtengids
»  Infofiche
»  Werken als zelfstandige?
»  Leven zonder papieren
»  EU-burgers
»  Veelgestelde vragen
»  Juridische informatie

 

 

   

 

OR.C.A. is lid van:

  

 

 

Nieuwe EU-burgers2

Informatie voor nieuwe EU-burgers

In 2008 organiseerde OR.C.A., met de steun van het Impulsfonds, een reeks vormingen over werk en arbeidsrechten voor nieuwe EU-burgers in Brussel. De vormingen werden gegeven in het Pools, Roemeens en Bulgaars samen met de volgende partners: ABVV Brussel, ACV Brussel-Halle-Vilvoorde, Brussels Onthaalbureau BON vzw en Werkwinkel Tracé.

De sessies zijn ondertussen afgesloten. Meer daarover in bijgaand perbericht. Maar voor nieuwe EU-burgers heeft OR.C.A. verschillende documenten beschikbaar in het Pools, Roemeens en Bulgaars. Op de pagina 'meer talen' vind je een aantal vertalingen van brochures van OR.C.A.

Workshop in het Roemeens bij Arthis 21/2           

Maar wie kan er nu legaal werken en op welke manier? De overgangsmaatregelen zijn behoorlijk ingewikkeld. Het bijgaande schema kan mogelijk duidelijkheid bieden.

Belangrijke opmerking: vanaf 1 mei 2009 zijn de overgangsmaatregelen enkel nog van toepassing op Roemenen en Bulgaren. Personen met de nationaliteit van een land dat in 2004 lid werd van de Europese Unie (onder andere Polen) hebben geen arbeidskaart meer nodig en hebben vrije toegang tot de arbeidsmarkt.

Anderzijds kunnen niet-EU burgers met de status van langdurig ingezetene werken onder dezelfde voorwaarden als Roemenen en Bulgaren. Dat wil zeggen dat een Marokkaan met een statuut van langdurig ingezetene in Spanje (dat hij kan aanvragen na 5 jaar legaal verblijf in Spanje), in Vlaanderen kan werken als loodgieter, en dat zijn werkgever daarvoor binnen de 5 dagen een arbeidskaart zal krijgen.

Schema arbeidskaarten: Nederlands - Pools - Roemeens - Bulgaars

De lijst met knelpuntberoepen vind je hier ook in het Roemeens. Je vindt ze ook terug op de websites van de regionale ministeries van Werk.

Nog meer informatie vind je onder andere terug op www.vreemdelingenrecht.be.

De werksituatie van nieuwe EU-burgers

Sinds 2004 zijn 10 nieuwe lidstaten toegetreden tot de EU, aangevuld met Roemenië en Bulgarije in 2007. Inwoners uit deze lidstaten kunnen sindsdien makkelijker legaal werken in België. Voor zelfstandigen en gedetacheerde werknemers is de markt volledig vrij. Voor werknemers zijn er echter een aantal overgangsmaatregelen ingebouwd.

Hoewel legaal werken nu makkelijker is geworden, hebben heel wat van deze nieuwe EU-burgers het nog steeds moeilijk om hun situatie te regulariseren. Velen van hen blijven in de clandestiniteit of in een grijze zone werken. Verhalen van misbruik zijn legio.

Volgens OR.C.A. hebben de overgangsmaatregelen de misbruiken niet ingedijkt, waarschijnlijk zelfs integendeel. Het Intercultureel Netwerk Gent heeft een bevraging gedaan bij de Bulgaarse gemeenschap in Gent, mensen die vaak al jaren in de illegaliteit leven en nu de grootste moeite hebben om tot een stabiele situatie te komen. De studie kan besteld worden door een mail te sturen naar sofie.vanhoudt@ingent.be en kost 5 €.