NL | FR | EN | ES
Organisatie voor Clandestiene Arbeidsmigranten
»  Rechtengids
»  Infofiche
»  Werken als zelfstandige?
»  Leven zonder papieren
»  EU-burgers
»  Veelgestelde vragen
»  Juridische informatie

 

 

   

 

OR.C.A. is lid van:

  

 

 

Werken als zelfstandige?

Meer en meer komen we buitenlanders zonder verblijfsvergunning tegen, die als zelfstandige aan het werk zijn.

Bovendien zijn er ook veel buitenlanders die legaal aan het werk zijn als zelfstandige. Soms doen ze dat omdat ze hier een eigen zaak willen starten en hun eigen baas willen zijn. Soms hebben deze mensen ook een zelfstandigenstatuut omdat iemand hen dat heeft voorgesteld, of omdat ze op die manier gemakkelijker legaal kunnen werken in België. Eigenlijk zijn ze niet echt baas over hun eigen werk. Het gebeurt meer dan eens dat deze mensen in de problemen geraken, en niet goed weten waar ze dan naartoe moeten. 

Deze brochure is bedoeld voor arbeidsmigranten, met of zonder wettig verblijf, die op een bepaald moment een aanbod krijgen om als zelfstandige te werken, of erover denken om een eigen zaak op te zetten.

De brochure zet de regels en de valkuilen op een rijtje. Ze helpt je om een goede keuze te maken wanneer je een bepaalde werkaanbieding krijgt. En ze vertelt je wat je rechten en plichten zijn, of je nu legaal of illegaal aan het werk bent, of je een echte zelfstandige bent of niet.

Deze documenten zijn in pdf formaat opgesteld. Als je dit niet kan lezen, dan kan je het (gratis) programma Acrobat Reader van het internet halen via www.adobe.com

De oude brochure is ook beschikbaar in het Frans, het Engels en in andere talen maar is dus niet meer actueel op een aantal punten.

Wat kan ik doen als ik schijnzelfstandige ben? 

 OR.C.A. stelde vast dat er heel wat EU-Burgers aan de slag gaan in het statuut van zelfstandige maar in realiteit werken als werknemer. Vaak worden ze geconfronteerd met heel wat problemen. Het gaat meestal om schulden bij de sociale zekerheid of niet betaald loon. OR.C.A. ontwikkelde een brochure om duidelijkheid te creëren in het kluwen van regelgeving rond de schijnzelfstandigen. U vindt de brochure hieronder. De materie is vrij technisch deze brochure is dan ook gericht naar hulpverleners die slachtoffers van schijnzelfstandigen willen bijstaan.